Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μετά την βροχή Σαλιγκάρια στιφάδο..... (Συνταγή της Γιαγιάς Ελένης)

ΠΡΟΣΟΧΗ τα σαλιγκάρια είναι βρώσιμα και ακίνδυνα μόνο συγκεκριμένους μήνες το χρόνο!!!
 
ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σαλιγκάρια βρώσιμα (καφέ χρώματος)
4 μεγάλα κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4
1/2 κιλά ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα
3 δαφνόφυλλα
4 ξυλάκια κανέλλας
1 πρέζα μπαχάρι (προαιρετικά)
2 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ.πιπέρι
1κ.γ. πάπρικα (κόκκινο πιπέρι)
1 κ.γ. ζάχαρη
8 μεγάλες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κ.σ. ντοματοπελτές
ελαιόλαδο


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Αφήνουμε για 1 εβδομάδα τα σαλιγκάρια μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι  πασπαλισμένα με αλεύρι  για να βγάλουν τις ακαθαρσίες τους.  'Οταν περάσει η βδομάδα  τα ξεπλένουμε καλά. Σε  μία μεγάλη κατσαρόλα χλιαρό  προς το καυτό νερό, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια με μπόλικο αλάτι , 3-4 κ.σ δηλαδή, και ανακατεύουμε με μία κουτάλα πολύ γρήγορα. Μετά από 7 λεπτά τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε. Επαναλαμβάνουμε το ζεμάτισμα, το αλάτι και το σούρωμα ακολούθως για 5 φορές ακόμα. Σκοπός μας είναι τα σαλιγκάρια να βγάλουν όλα τους τα σάλια, γι'αυτό επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία όσες φορές κρίνετε εσείς, μέχρι να σιγουρευτείτε ότι τα σαλιγκάρια σας καθάρισαν. 
Όταν τα ξεπλύνετε για τελευταία φορά, βάλτε τα να βράσουν  σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά  (στο 3) για 1ώρα και 40 λεπτά. Όταν συμπληρωθεί 1 ώρα βρασίματος των σαλιγκαριών, βάζουμε χωριστά σε μία δεύτερη κατσαρόλα το κρεμμύδι με νερό μέχρι να καλυφθούν και τα βράζουμε σε κανονική φωτιά. Μετά από 1/2 ώρα βάζουμε το κυδώνι και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι. Αφού πάρουν μία πρώτη βράση, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και χαμηλώνουμε την φωτιά.
 Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των σαλιγκαριών, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και τα κυδώνια, που σιγοβράζουν.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον  ντοματοπελτέ , 1 κ.γ. ζάχαρη, την πάπρικα και το λάδι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα σε κανονική φωτιά και προσθέτουμε νερό, όσο χρειάζεται ίσα -ίσα για να καλυφθούν.
Τα σαλιγκάρια του βουνού
Προτείνω  να μαζέψετε μόνοι σας ή με παρέα τα σαλιγκάρια που θα μαγειρέψετε... Έτσι θα είστε σίγουροι για την καθαριότητα του χώρου από τον οποίο αυτά συλλέχθηκαν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου