Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

"ΜΑΝΤΙ" - ΤΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥΓΚΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

                                                                                     

ΥΛΙΚΑ

( για την γέμιση)

1/2 κιλ. μοσχαρίσιο κιμά 
3  ψιλοκομμένεςφρέσκες ώριμες ντομάτες
2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
2 πρέζες πάπρικα (κόκκινο πιπέρι)
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
2 πρέζες αλάτι ψιλό
2 πρέζες κανέλλα τριμμένη
1/2 κουτί χυμό ντομάτας


(για την ζύμη)

1 κιλ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις  + 1/2 αλεύρι μαλακό κίτρινο 
3 ή 4 ποτήρια χλιαρό νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πλάστη


(για το γιαούρτι)

2 κεσεδάκια 0% γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
1/2 τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πάπρικα

(για το ψήσιμο)

1 κομμάτι λαδόκολλα
1 τετράγωνο ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

       Βάζουμε μία κατσαρόλα με λίγο λάδι και προθερμαίνουμε , όταν το λάδι κάψει ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκο + ξερό), την ψιλοκκομένη κόκκινη πιπεριά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι και αυτός να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψουμε τον κιμά ίσα - ίσα και χαμηλώνουμε ώστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι, την πάπρικα, το πιπέρι και την κανέλα ένα - ένα τα υλικά, ανακατεύοντας τον κιμά. Όταν η στάθμη του νερού μειωθεί λίγο προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, ένα ή δύο ποτήρια νερό και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε και περιμένουμε 15 με 20 λεπτά περίπου μέχρι να βράσει και να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την γεμισή μας να κρυώσει.

        
         Σε ένα μπόλ ρίχνουμε πρώτα 1/4 κίτρινο + 1 κιλ. σκληρό αλεύρι και σιγά -σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με το χέρι. Συμπληρώνουμε αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο μαλακό αλεύρι ακόμα (κίτρινο) μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Τέλος προσθέτουμε το λάδι. 
Αρχίζουμε να πασπαλίζουμε με αλεύρι μία επίπεδη επιφάνεια (τραπεζιού) και τοποθετούμε την ζύμη, ρίχνοντας αλεύρι και στο πάνω μέρος της ζύμης. Ξεκινάμε να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη. Το φύλλο δεν θα πρέπει να είναι ούτε λεπτό ούτε παχύ. Αφού τελικώς το ανοίξουμε  αρχίζουμε να κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια το φύλλο μας (προσπαθούμε όλα τα τετράγωνα να είναι ίδια σε μέγεθος) . 

Με μία κουταλιά της σούπας γεμίζουμε στο κέντρο τα τετράγωνα ( για κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί το 1/4 του μεγέθους του, ίσως και λίγο παραπάνω κιμάς).  Αμέσως μετά ενώνουμε τις διαγωνίως αντικριστές άκρες  και δημιουργούμε ένα πουγκί.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180 Βαθμούς Κελσίου, και τοποθετούμε μέσα στο ταψί την λαδόκολλα καλύπτοντας όλο τον πάτο, έπειτα  βάζουμε τα πουγκάκια αφήνοντας να έχει λίγη απόσταση το ένα  από το άλλο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και περιμένουμε να ψηθούν γύρω στα 20 -30 λεπτά, μπορεί και σε λιγότερη ώρα (εξαρτάται από το μέγεθος των πουγκιών).
Όταν ροδοκοκκινήσουν, τα βγάζουμε από το ταψί και τα τοποθετούμε με προσοχή σε ένα πιάτο.
 

Σε ένα πήλινο μεσαίο μπωλ αδειάζουμε τα κεσεδάκια γιαουρτιού, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το λάδι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε την παπρικα και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
 Αδειάζουμε το πιάτο με τα πουγκάκια μέσα στο μπωλ και η συνταγή ολοκληρώνεται.

Συνοδεύεται ωραία με παγωμένη κόκκινη ή ξανθιά μπύρα ή με ξηρό ερυθρό  οίνο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου