Οι Μύθοι και θρύλοι εξυπηρετούν - όντας παναθρώπινο φαινόμενο- τις ανάγκες των λαών όπως την ενίσχυση της εθνικής - φυλετικής τους συνοχής, δημιουργώντας σημεία αναφοράς μέσω της διάδοσης επών, ιστοριών. Καθώς επίσης και την εξύψωση της εθνικής- φυλετικής τους ταυτότητας, των αξιακών και ηθικών τους συστημάτων.
Η αρχαία Ελληνική Μυθολογία θρίβει από συμβολισμούς , εικόνες και σχήματα διαπροσωπικών σχέσεων. Δεν αποτελεί απολιθωμένο θρύλο, αλλά αντίθετα μία κατευθυντήρια, διαχρονική γραμμή ύπαρξης, μία μορφή που αποβλέπει στο αύριο 1 στην μετάβαση από το ένα εξελικτικό στάδιο του ανθρώπου στο άλλο, στην ολοκλήρωση των διάφορων κύκλων της ζωής. Μπορούμε να τους ταυτίσουμε με κωδικοποιημένα μηνύματα που ενέχουν "τους έμμονους πόνους της ανθρώπινης ψυχής"2.
Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο Φρόϋντ ο πατέρας της ψυχανάλυσης χρησιμοποίησε τους όρους : Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, ναρκισσισμός εμπνευσμένος από την αρχαιοελληνική μυθολογία;
Η αποκωδικοποίηση , η κατανόηση είναι θέμα παιδείας και κοινωνικής μόρφωσης. Η οικογένεια και το σχολείο είναι οι πυλώνες που χρειάζονται ενδυνάμωση και ενίσχυση , όχι με την επιβολή νομοθεσιών και την υιοθέτηση "μοντέλων" διαπαιδαγώγησης, αλλά με την αμφισβήτηση, την διερεύνηση των προκαταλήψεων και των ταμπού που λιμνάζουν σε αυτά τα δύο συστήματα "κοινωνικοποίησης" του ατόμου. Το πίστευε και μη ερεύνα, οδηγεί τα άτομα στην παραμέληση της διαδικασίας του "γνώθι σεαυτόν", της αυτογνωσίας και στον εφησυχασμό με την επιφανειακή ερμηνεία φαινομένων , μύθων και κατ'επέκτασην των καταστάσεων.
ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ
Πηγές: 1,2 : Ελένη Καραγιάννη Παιδοψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας , 6ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου