Κυριακή 2 Μαρτίου 2014


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ “ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ”

Γράμμα για γονείς


Μέσα από την ταινία μικρού μήκους , θέλουμε να τονιστεί η έλλειψη επικοινωνίας, η απομόνωση μέσα στην οικογένεια, και η χρήση του Διαδικτύου ως " σύμπτωμα" και όχι ως αιτία.
Ένα γράμμα γίνεται ένας έμμεσος δίαυλος επικοινωνίας, μιας και τα παιδιά φοβούνται ή ντρέπονται να μιλήσουν ευθέως στους γονείς . Οι σκηνές που  έχουν προηγηθεί είναι ερωτήσεις.

 Τι κάνει μόνο του μέσα στο δωμάτιο με τον Η/Υ; Πόσο ασφαλές είναι να παίζει σε μία παιδική χαρά ή αλάνα; 
Παιδιά που οι γονείς τα θεωρούν εξαρτημένα από το Ιντερνετ και τα παιχνίδια του Η/Υ, ουσιαστικά είναι ο δικός τους καθρέφτης (ο πατέρας μπροστά στην τηλεόραση και η μητέρα να μιλάει στο τηλέφωνο, να είναι προσκολλημένη στην εργασία του/της).
Η προσέγγιση του παιδιού προς τους γονείς με ένα γράμμα και η δική τους αδιάφορη στάση ή η αναβλητικότητα δημιουργούν συναισθήματα ματαίωσης, πικρίας και απόρριψης. Η κρίση, οι πολλές ώρες δουλειάς, η ανάγκη για προσωπικό χώρο των γονιών πως μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον παιδικό ψυχισμό;

Ως κατάρα της οικογένειας/ των καιρών ή ως υπεκφυγές των γονιών για να δουν την ουσία;"

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από  γράμματα - εκθέσεις μαθητών, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από την κα Κοντονή και τον κο Θεοδωρόπουλο τη σχολική χρονιά 2012- 2013 ως υλικό αξιολόγησης.





ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Ηθοποιοί: Μαίρη Μαραγκουδάκη, Λεωνόρα Βαγενά, Λαοδάμας Τζόλας,  


Διευθυντής φωτογραφίας: Τάσος Σλαβούνος


Σκηνογράφος: Κάκια Χατζηγιαννίδη


Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Αμπατζής, Ευάγγελος Αβραάμ


Οπερατέρ: Στέφανος Γκέκας


Ηχοληψία: Χάρης Τσιρώνης


Σενάριο, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πασπαρδάνης
Παραγωγή – σεναριακή ιδέα: Περικλέους Ελένη

Ευχαριστίες για τη συμβολή των:
Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Δήμου Ιλίου  και ιδιαίτερα στον επιστάτη ( γυρίσματα πισίνας)
Δημήτρης και Σοφία Βαγενά 
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τμήμα Σαμαρειτών (Βάσω και Σταύρος)
Κάκια Χατζηγιαννίδη 
Κα Πασπαρδάνη

Διευκρινίσεις

Η ιδέα για την δημιουργία της ταινίας γεννήθηκε το 2012 μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισής μου στο πρόγραμμα "Αριάδνη" του ΕΚΠΑ. Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία συναδέλφων "Κοινωνικών Λειτουργών Εν τάξει" κάποια στιγμή βρέθηκε στα χέρια μου το υλικό των Εκθέσεων μαθητών από Δημοτικά Σχολεία της Πάτρας - επιθυμώντας να τα αξιοποιήσω ως ερευνητικό Υλικό για την εξαγωγή ερευνητικών συμπερασμάτων σε σχέση με τις αντιλήψεις των προέφηβων τόσο για τις διαδικτυακές, όσο και για τις διαπροσωπικές σχέσεις της ομάδας στόχου μας. Διαβάζοντας τις Εκθέσεις διαπίστωσα ότι η θεματολογία τους ήταν διττή: 100 περίπου εκθέσεις είχαν ως θέμα τις διαδικτυακές και διαπροσωπικές σχέσεις , και 50 περίπου ήταν γράμματα προς τους γονείς.Με την προφορική συναίνεση της κας Κοντονή χρησιμοποίησα το υλικό αυτό.  Η εργασία, ο ζήλος, η διάθεση του χρόνου, των τεχνικών μέσων και των χώρων απο πλευράς συντελεστών με αλληλέγγυα διάθεση, συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση αυτής της ταινίας. Η ταινία δημιουργήθηκε χωρίς την στήριξη χορηγών ή χρηματοδότηση από κάποιο φορέα, μέρος υποτυπωδών εξόδων καλύφθηκαν από τον σκηνοθέτη και εμένα.
Η ταινία προβάλλεται σε σχολεία και συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων .
Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν επιθυμούμε την εμπορευματοποίηση της ταινίας και οποιασδήποτε άλλης μορφής αλίευσης χορηγιών - για οποιονδήποτε σκοπό- μέσω της προβολής της. Η χρήση αυτού του υλικού υπόκειται στο νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας ( ν. 2121/1993άρθρο 81 παρ.10 του ν. 3057/2002, παρ.9 ν. 3057/2002  ) και απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση τόσο του σκηνοθέτη, όσο και η δική μου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου